Τέσσερα βιβλία της Κατίνας Βλάχου

Ατάκτως Ειρημένα

Κατίνα Βλάχου

Εκδόσεις Λοράνδου, 2012

2 αντίτυπα
Οι ψίθυροι στους τοίχους

Μυθιστόρημα
Κατίνα Βλάχου
επιμέλεια σειράς: Παυλίνα Παμπούδη

Ροές, 2009

1 αντίτυπoΠρόκειται για μια ιστορία που εκτυλίσσεται στη σημερινή Κέρκυρα, αλλά η πλοκή της είναι υφασμένη με νήματα χρόνου και θρύλου.
Οι «ψίθυροι» αυτοί είναι ανεξάλειπτες στο χρόνο εγγραφές παλιών μυστικών, με λέξεις που λείπουν και σιωπές ανεξίτηλες. Ένας έφηβος, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τις εντοπίζει στους παλιούς τοίχους και προσπαθεί να τις αποκρυπτογραφήσει. Συναντά έναν γιατρό ο οποίος, επιστρέφοντας στη γενέτειρά του, ψάχνει να βρει το κομμένο (;) νήμα και το κρυμμένο νόημα: τη συνέχεια της ζωής.


Κι άλλοι, όμως, αναζητούν το ίδιο νήμα και νόημα: μια μοναχική φιλόλογος, που ερευνά έναν τοπικό θρύλο, προστίθεται στην ομάδα και ανακαλύπτει κρυμμένα μυστικά και ψέματα μιας μικρής κοινωνίας.
Υπάρχει και η μητέρα του εφήβου, στο πρόσωπο της οποίας αναπαράγεται ένας καταστροφικός έρωτας του παρελθόντος. Υπάρχει ακόμα κι ένα μικρό παιδί, που δρα ως καταλύτης…
Τελικά, όλοι οδηγούνται στην αναγνώριση και αποδοχή του πεπρωμένου τους, και παίρνουν συνειδητά τη θέση τους στην αδιάλειπτη συνέχεια, στον τόπο και το χρόνο.
Η Κατίνα Βλάχου αφηγείται μια απλή, αλλά πολύ ευρηματική ιστορία, που αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη ψυχή και τη μοίρα και, κυρίως, προσφέρει κάθαρση τόσο στους ήρωες όσο και στους αναγνώστες της.

 
Έρως ημίεργος

Περίπατος στην Ολυμπία
Katina Vlachou

Ακρωτήρι, 2005
5 αντίτυπα

Ένας αγώνας άνισος στην παλαίστρα. Ένας νεανικός έρωτας αβέβαιος. Ένα ανάθημα, «ημίεργον ισχυρώς διαβεβρωμένον». Στα Ολύμπια, τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Κατακαλόκαιρο. Σπόνδυλοι απλωμένοι στο χορτάρι. Μνήμες αρχαίες, εικόνες και αισθήσεις τωρινές. Σπαράγματα ενός περιπάτου στα ερείπια της Ολυμπίας.
 

Το πέταγμα του γλάρου


Κατίνα Βλάχου

Έψιλον, 1996

3 αντίτυπα
Παρουσίαση του βιβλίου στην εφημερίδα Ενημέρωση 18/9/96

Από τον Δημήτρη Κονιδάρη, ποιητή και συνεκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού Πόρφυρας
“…η συλλογή περιλαμβάνει 7  πεζογραφήματα …διασταυρώνονται, με σπαρταριστές παρατηρήσεις, στοιχεία ανέμελης εφηβικής ζωής με εικόνες που φτάνουν στα όρια της φάρσας, ενώ αναδύονται αιφνιδιαστικά και στιγμές λυρικής δραματικής έντασης. Η κυρία Κατίνα Βλάχου αφηγείται με γλαφυρότητα και αμεσότητα, εισάγοντας στα κείμενά της πρόσωπα και πράγματα του κερκυραϊκού περιβάλλοντος, ενώ απογυμνώνει κατεστημένες αξίες από την παραδοσιακή τους αίγλη, τι οποίες προβάλλει για να τις υπονομεύσει ταυτόχρονα.  Επίσης, ασκεί έντονη κριτική, - η οποία φτάνει στο σαρκασμό- στις συμβάσεις και στα ασήμαντα οράματα, ενώ πάλι σ’ άλλα σημεία, τα οποία συγγενεύουν πολύ με το δοκιμιακό λόγο, καταγράφει τις σκέψεις και τις πράξεις των ανθρώπων με επαγωγικό και συγχρόνως τρυφερό τρόπο. Νομίζω τελικά πως αυτός ο συνδυασμός σαρκασμού και τρυφερότητας αποτελεί χαρακτηριστική καταστατική συνιστώσα, με ευρ’υτατα περιθώρια παγίωσης είδους και ύφους, της πεζογραφίας της κ. Κατίνας Βλάχου…»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας για το κείμενο!