25 Φεβρουαρίου 2013

Τα ημερολόγια της μέσα ζωής

Τα ημερολόγια της μέσα ζωής


Τατιάνα - Κατερίνα Θωμαΐδη

Δρόμων, 2009

7 αντίτυπα και 10 ebook (pdf)  








ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΟΝΕΙΡΟ (απόσπασμα)





Ψάχνω μια νύχτα το ονειρο της καθημερινότητας,σε γειτονιές που δε σύχνασα. Κρύβεται κάτω απ' τα τσιμέντα,το νέφος και τα νεύρα που έχει απ' το πρωί ο συνεπιβάτης μου στο λεωφορείο... μα υπάρχει και ξέρω πως θα το βρω. Και πριν φύγεις για την άχαρη δουλειά σου το πρωί,θύμησέ μου κάτι να σου πω:
θέλω να σου πω ένα ποίημα βγαλμένο από την ποίηση της καθημερινότητας
από την αρρώστια των τσιμέντων
από την εξουσία
των ασφαλτοστρώσεων
πάνω στον Ιλισσό.
Θέλω να σου πω ένα τραγούδι
φτιαγμένο απ' τις κραυγές των αδέσποτων ζώων όταν τα λειώνουν οι ρόδες ακριβών αυτοκινήτων φιγουρατζήδων κομπλεξικών
όταν τα βασανίζουν οι βιομηχανίες καλλυντικών και φαρμάκων
"για το δικό μας καλό."
Θέλω να ζωγραφίσω μια εικόνα που να αποτυπώνει τον οριστικό πανικό
γι' αυτό διαλέγω το βλέμμα μιας αδέσποτης γάτας
όταν τη διώχνει μέ πέτρες ο εστιάτορας κι ύστερα με τρόπο φυσικό πετάει αφάγωτα μπιφτέκια στα σκουπίδια.
Θέλω να σου χαρίσω ένα λουλούδι
από κείνα που φυτρώνουν ανάμεσα στα σκουπίδια που τους πετουν οι ασυνείδητοι
στα παρτέρια και στις νησίδες των λεωφόρων.
Βλέπεις(;),τελικά ζει το όνειρο
αλλιώς δε θα είχα τόσα ν' αγαπήσω..



Τι είναι τα ημερολόγια




Ένας τρόπος να πούμε γι' αυτά που θέλουμε είναι το να δημιουργούμε φανταστικές πόλεις ή τμήματά τους που εφάπτονται με μια υπαρκτή πόλη και με τη ζωή μας μέσα της. Παραδείγματα τέτοιων πόλεων ή σημείων τους είναι η "μαγική πόλη" και η "οδός ονείρων" του Μάνου Χατζιδάκι και η "Λιλιπούπολη", των παιδικών μας χρόνων η φανταστική πόλη.

Η θεματολογία των ποιημάτων αφορά κυρίως στην καθημερινή ζωή, στη μόνιμη αναζήτηση της χαμένης ομορφιάς στην πόλη, στην εσωτερική ζωή και στο διαρκή αγώνα να κρατήσουμε όρθιο τον εσωτερικό μας κόσμο, στους κόσμους που μας αποκαλύπτει ο έρωτας. Το ύφος είναι άλλοτε περιγραφικό σε στυλ διαπίστωσης, άλλοτε οργισμένο σε στυλ ροκ μπαλλάντας, αλλά πάντα περνάει από τις μεταμορφωτικές διαδικασίες της αξίας και της αγάπης.
 

 

              

               Η Τατιάνα - Κατερίνα Θωμαΐδη γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 11Φεβρουαρίου του 1974. Είναι τραγουδίστρια και συγγραφέας.
Η σχέση της με τη γραφή άρχισε ν' αναπτύσσεται πριν μάθει να γράφει. Από τα 18 της χρόνια γράφει ποιήματα, δοκίμια και μικρά διηγήματα τα οποία αρχικά εντάσσει στις προσωπικές της συναυλίες σε ρόλο γέφυρας μεταξύ των τραγουδιών. Η θεματολογία της αφορά κυρίως στην καθημερινή ζωή, στη μόνιμη αναζήτηση της χαμένης ομορφιάς στην πόλη, στην εσωτερική ζωή και στο διαρκή αγώνα να κρατήσουμε όρθιο τον εσωτερικό μας κόσμο, στους κόσμους που μας αποκαλύπτει ο έρωτας. Το ύφος της είναι άλλοτε περιγραφικό σε στυλ διαπίστωσης, άλλοτε οργισμένο σε στυλ ροκ μπαλάντας, αλλά πάντα περνάει από τις μεταμορφωτικές διαδικασίες της αξίας και της αγάπης.
Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή “Τα ημερολόγια της μέσα ζωής” από τις εκδόσεις “Δρόμων”, τον Ιούλιο του 2009.

   Οι τραγουδιστικοί προσανατολισμοί της είναι έντεχνο ελληνικό τραγούδι, pop, rock μπαλάντα και σύγχρονο lied αλλά χωρίς περιορισμούς και στεγανά.
Από το 1990 δίνει προσωπικές συναυλίες και συμμετέχει σε διάφορα μουσικο-θεατρικά σχήματα. Στις προσωπικές της συναυλίες δημιουργεί η ίδια τα projects, επιλέγοντας το υλικό του προγράμματος (τραγούδια, ποιήματα και κείμενα) συνήθως με κριτήριο την ποιότητα και τη σπανιότητα των ακουσμάτων. Συχνά γράφει η ίδια τα κείμενα. Στις συμμετοχές της έχει τραγουδήσει μια μεγάλη γκάμα ρεπερτορίου, από rock ballads μέχρι Nino Rota, από Χατζιδάκι μέχρι dark wave κι από Άσιμο μέχρι pop ' 80s .
                                                              
  Από το 1992 ως σήμερα έχει πραγματοποιήσει ένα σημαντικό αριθμό εμφανίσεων στην Αθήνα και στην περιφέρεια, όσον αφορά σε προσωπικές συναυλίες και συμμετοχές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες στιγμές της πορείας της που η ίδια ξεχωρίζει για διάφορους λόγους :
  Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην πορεία της αποτελεί η προσωπική της συναυλία στον Αρχαιολογικό Χώρο της Δήλου, με τίτλο "ο Έρωτας, το Φεγγάρι και η Γυναίκα, (πανσέληνος του Αύγουστου 1999). Νιώθει περηφανη για το γεγονός πως για τη συγκεκριμένη συναυλία ο αρχαιολογικός χώρος άνοιξε  μετά από 20 χρόνια σε φιλοξενία πολιτιστικής εκδήλωσης. Από τότε, το άνοιγμα των Αρχαιολογικών Χώρων κατά την δεύτερη Πανσέληνο του Αυγούστου, έγινε ετήσιος θεσμός.
Το χειμώνα του 2003 είχε την εξαιρετική εμπειρία να τραγουδήσει στην παράσταση "{σήκω εσύ να κάτσω εγώ" των ιδιαίτερων συνθετών - "ανακαλύψεων" του Μάνου Χατζιδάκι - Μιχάλη Τόμπλερ, Βασίλη Νικολαΐδη και Γιώργου Μακρή.
 Έχει στο ενεργητικό της 3 συμμετοχές στο φεστιβάλ Σύμης με προσωπικές συναυλίες πάνω στα δικά της projects :
"Αν όλοι οι άνθρωποι τραγουδούσαν για την Ειρήνη..." (2005)
"Να ξαναβρούμε τ' όνειρο" (2008) και «Ανθρώπινες Ιστορίες» (2010). Και οι τρεις συναυλίες ήταν θεματικές και η ίδια επιμελήθηκε το ρεπερτόριο που τραγούδησε και τη ροή του προγράμματος. Επρόκειτο για προσωπικά projects πάνω σε δικά της κείμενα συνδυασμένα με ολιγοακουσμένα έντεχνα ελληνικά τραγούδια, ροκ μπαλάντες και σύγχρονα lieder.
  Το Φεβρουάριο του 2009 παρουσιάζει το προσωπικό project "κάτι γίνεται ... "   με αντιπολεμικό μήνυμα.  "Πρώτες ύλες" τα τραγούδια και ποιήματα του Μπέρτολντ Μπρεχτ, Μάνου Χατζιδάκι, Τάσου Λειβαδίτη κ. α.  (Άνοιξη 2009 σε συνεργασία με το σύλλογο "Αλληλεγγύη", των εθελοντών αιμοδοτών Μυκόνου, προς ενίσχυση των παιδιών - θυμάτων του μακελειού της Γάζας).
  Το καλοκαίρι του 2009 ακολουθεί το επόμενο προσωπικό project «καλοκαιρινά φρούτα» : ήταν μια μουσικο-ποιητική παράσταση σε στυλ one-woman show, με τραγούδια που καλύπτουν το φάσμα από το έντεχνο ελληνικό τραγούδι ως την ροκ μπαλάντα και ποιήματα των νομπελιστών ελλήνων ποιητών, Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη.                   

Είναι διπλωματούχος Μονωδίας (Κλασικό Τραγούδι) από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, από την τάξη της διεθνούς φήμης μεσοφώνου Γιολάντας ΝτιΤάσσο και πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής (Fuga), επίσης από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, από την τάξη της Βίκης Τζεράχη. Τις δυνατότητες της φωνής της "εξερεύνησε" μελετώντας rock φωνητική με τη φημισμένη ελληνίδα τραγουδίστρια & τραγουδοποιό Σοφία Βόσσου για δύο περίπου χρόνια. 

Ανήσυχο πνεύμα ούσα, παράλληλα με τις σπουδές της στη Μουσική,παρακολούθησε μαθήματα Υποκριτικής με τους Ταμίλλα Κουλίεβα και Γιάννη Μόρτζο, Θεατρικού Αυτοσχεδιασμού & Ορθοφωνίας με το Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, καθώς και σεμινάρια Κινησιολογίας, Θεατρικού Παιχνιδιού και Κουκλοθέατρου ( κατασκευή και εμψύχωση κούκλας ).

Επικοινωνία με τη συγγραφέα:









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας για το κείμενο!